donderdag 29 oktober 2009

Het gevoel van reizen...

Het is best apart thuis komen na een vakantie in Zuid-Afrika en Mozambique. De mooie mensen, de rode aarde, de blauwe luchten met daartegen de groene palmbomen. De armoede, de activiteiten, de immense grotten en de vrijheid en ongereptheid die je daar kan proeven is hartverwarmend. Het raakt een snaar in mijn hart. Wat is de wereld toch veel groter dan Veenendaal, wat zijn de mensen soms toch anders dan in Nederland, wat kan de natuur toch veel ruiger zijn dan wat ik tot nu gezien heb en wat is de cultuur toch veelzijdig aan de andere kant van de wereld. Het is dan best apart om weer in mijn oude vertrouwde treintje te bolderen door Nederland. Het land van de hoge maatlat, van de gladde snelwegen en een bakje friet in 3 minuten. Het land van de aangelegde bossen en strakke stoepranden. Het land van de efficiëntie en excellentie.

Ik moest er erg aan wennen. Ow ja, dit is Nederland. Hier moet ik me thuis voelen. Wat betreft natuur doe ik dat ook, wat betreft kerk doe ik dat voor het overgrote deel in Nederland redelijk, en wat betreft mentaliteit voel ik me slecht thuis. Zeg nou zelf, wat wil je graag. Met de hele stam een hengeltje pakken en je visje voor die dag vangen of werken aan de lopende band en je target aan palingen roken voor die dag. Op zoek gaan naar hout om je vuurtje te bouwen en stinkend naar rook je bedje in duiken of de hele dag aan de kassa zitten om je briketten te verkopen aan iedereen die zijn 12e BBQ van deze zomer houdt. Waar ik Nederland heel erg tegenaan loop is dat vooruitgangsdenken. Waarom moet alles beter, waarom moet alles pragmatisch, waarom moet alles efficient, waarom moet alles meer, sneller, goedkoper of juist duurder, comfortabeler, slimmer, kleiner of juist groter and so on...

Ja, het is echt verruimend om eens andere gedeelten van de wereld te zien. Niet blind te staren op dat wat 'vertrouwd' is maar meer te zien van hoe mensen leven. Het relativeert zo veel.

Ik zou erg moeten wennen wanneer ik weer in Nederland moet blijven. Maar dat zien we tegen die tijd wel weer. Ik hoop wel dat ik de rest van mijn leven nog heel veel landen van de wereld zal zien. Want dat is inmiddels wel een verlangen wat in mijn hart is gaan leven.

Matthijs

1 opmerking:

  1. Interessante gedachten Matthijs! Ik heb in mijn leven ook al aardig wat andere landen en culturen gezien en iedere keer kom ik tot soortgelijke gedachten. En iedere keer neem ik mezelf voor om het anders te gaan doen als ik weer in Nederland ben. Tevreden zijn met wat ik heb, niet streven naar meer, beter, sneller, groter...
    Maar het zit zo ontzettend ingebakken! Ik vraag me af of ik er los van kan komen. Ik heb nu een auto van 1000 euro. Vier wielen, een stuur, een motor en een dak, veel meer is het niet :) Maar ik vraag me af wat er gebeurd als ik straks meer geld te besteden heb. Wat koop ik dan voor een auto (pas als deze het niet meer doet natuurlijk...)? Dan is een airbag misschien wel veiliger. En een airco is ook wel lekker, meer kofferruimte... Navigatie, ook handig. Hybride misschien?
    Is het verkeerd om zo te denken? Geeft God ons ook niet heel veel rijkdom om van te genieten? Jawel, dat denk ik wel. Is het niet alleen heel erg dat het ten diepste ten koste van anderen moet gaan?!?
    Volgens mij moeten we meer gaan genieten van de rijkdom die God ons geeft door er bewust van te zijn, door heel veel weg te geven en tevreden te zijn. En dan kunnen we blijven denken in vooruitgang.
    In meer mensen op de wereld met rijkdom. In sneller voedselhulp bij rampen. In grotere projecten om te helpen bij oorlogen en hongersnood. In een beter leven voor iedereen op deze wereld, eerlijk verdeeld.
    Amen... :)

    BeantwoordenVerwijderen