woensdag 2 september 2009

Zegen en Vloek


Vorige week maandag hadden we een teamavond met een thema wat me bijzonder aanspreekt. En geinspireerd door die avond in combinatie met wat Bijbelgedeelten waar ik zelf over nadenk ga ik nu een blog schrijven over zegen en vloek.

Als ik zou denken dat tegenslagen, en moeilijke situaties, van God komen, dan is zou ik het heel moeilijk vinden God te vertrouwen. Ik vertrouw hem juist in zijn liefde en zorg voor mij. In zijn mildheid, in zijn vriendelijkheid. Zijn goedheid en gunst. Ik bedoel dit niet lievig, zacht, zonder karakter, of als een sinterklaas. Nee, soms is God heel duidelijk over dingen. Maar ik vertrouw God dat Hij als een goede Vader voor me zorgt.

Het verbaasd me vaak dat er zo veel christenen zijn die nog leven met het idee dat onze daden iets afdoen aan de liefde van God voor mij, dat mijn daden ervoor kunnen zorgen dat Hij me straft, ziek maakt of kunnen zorgen dat ik niet genees. Dat is weer de andere kant van eenzelfde soort redeneren. En zeg niet dat dit alleen voorkomt in de traditionele kerken waar elke zondag de wet wordt voorgelezen en geleerd wordt dat ziekte en gezondheid, voor- en tegenspoed uit de hand van God voortkomen (zondag 10 HBC) maar ook de pinkster- en evangelie gemeenten staan bol van type gebeden, een bepaalde levensstijl, die de zegen of vloek vermeerderen of verminderen. Daarbij brengt ook bij deze kringen gehoorzaamheid vaak nog de zegen, en ongehoorzaamheid de vloek. De wet mag niet meer gelezen worden. Nee, tuurlijk niet, we leven onder de genade. Maar gehoorzaamheid brengt nog steeds zegen, en ongehoorzaamheid nog steeds vloek. Precies zoals de wet ons dat leert.

Het zit in de aard van mens om zo te denken. Mensen willen regels, mensen willen beloning, mensen willen een religie waarvoor ze iets moeten doen. Of het nu de islam is waar je meer goede werken gedaan moet hebben dan slechte daden, of het nu het boedisme is waarin je jezelf tot een steeds hogere fase van verlichting moet werken of dat het nu het kapitalisme is waarin je zelf je eigen God bent en alles voor elkaar moet fiksen, al deze geloven vinden gretig aftrek bij mensen. Aan de ene kant gaan mensen gebukt onder dit juk, aan de andere kant geloven mensen in een beter bestaan, maar dan moet ik er wel wat voor gedaan hebben.

Gelukkig is Jezus zo totaal anders. Hij kwam om te geven en is gestorven om te vergeven. Zijn leven was een grote zegen voor de mensen om Hem heen en zijn sterven nam de vloek weg die de zonde over de mensen bracht. Dit is zo de basis van het Christendom. Jezus, gestorven in plaats van ons. Heeft onze vloek gedragen want vervloekt is een ieder die aan het kruis hangt (Gal 3:23). Zodat wij leven konden hebben door Hem. Leven uit de Geest, zichtbaar in het vlees, gevend naar de mensen om ons heen.

Goed om hier op in te zoemen, want hoewel zoveel mensen beleiden dat Jezus plaatsvervangend geleden heeft, dat hij onze vloek op zich heeft genomen, blijven christenen geloven dat we opnieuw onder de vloek van God kunnen vallen. Ik betrap mezelf er zo vaak op. Als op gegeven moment ik schade maak aan een auto dan denk ik zou gauw dat het komt vanwege gedrag van de vorige dag ofzo. Echt, het zit er heel vaak, in hele kleine of grote dingetjes in, dat ik denk ik oorzaak en gevolg. Dit gebeurd vanwege zonden, of fouten of nalatigheid naar God toe. Maar dat is niet zo. Indien uw aardse vader u goede gaven geeft, hoeveel temeer niet je Hemelse Vader. Zou Hij die, zelfs zijn eigen Zoon gegeven heeft, je met Hem niet alle dingen schenken.

Tuchtigt God dan niet? Een veelgehoorde vraag door christenen. Moeilijke situaties worden al gauw onder de tuchtiging van God geplaatst. God tuchtigt zeker. Ik ken het heel goed. Wanneer je de weg van God niet gaat, dan gaat God met zijn liefdevolle, maar ook hele duidelijke stem tot je hart spreken, en dat gaat echt diep en is niet altijd makkelijk.
Even een klein voorbeeld met betrekking tot de relate van Marijke en mij. God tuchtigt niet door ons veel ruzie te laten hebben. Dat is gewoon een teken dat we niet bij elkaar horen of dat de duivel zijn zinnen op onze relatie gezet heeft. Maar God tuchtigt met zijn liefdevolle stem, Matthijs, die weg moet je niet in gaan. Zoals een goede, liefdevolle Vader met zijn kinderen omgaat.

Ik ben begonnen met de afbeelding: Een vloek mist ieder doel. Elke vloek van deutoronomium 29 en 30 heeft het volk Israel gekend en tot op de dag van vandaag kennen ze als nati nog niet God zoals Hij is. Met alle respect voor Israel. Jezus heeft ons in zijn liefde gezegend, en ik hou van Hem. Als ziekte en tegenslag gebruikt om mensen weer bij Hem terug te brengen dan zouden mensen met veel moeiten Jezus heel erg kennen. Dat is gewoon niet zo. Vaak zijn ze verbitterd, hard en koud. Soms kiezen mensen ervoor er doorheen te gaan, en dan heeft hun keuze ze dichter bij Jezus gebracht, maar niet de moeiten.

Ik zou er nog heel veel over kunnen zeggen maar dan wordt mijn verhaal wel heel erg lang. Maar laat me dit nog zeggen.
Door het offer van Jezus is onze zondige status op Jezus gekomen en is zijn rechtvaardige status ons geworden.
21 Hem, die geen zonde gekend heeft, heeft Hij voor ons tot zonde
gemaakt, opdat wij zouden worden gerechtigheid Gods in Hem.

Dus er is geen legale grond waarop Gods vloek over ons kan komen. Zoals God rechtvaardig is om ons onze zonde te vergeven in Christus Jezus, omdat Hij ze betaald heeft zo is God ook rechtvaardig ons te zegenen omdat Jezus de zondige status, die de vloek met zich mee bracht, weggenomen heeft.


Wij nu zijn de gezegenden van de Vader, want...

... Een vloek mist ieder doel.

3 opmerkingen: